Falusi disznótor - disznóvágás

Falusi disznótor - disznóvágás

Nincs olyan magyar ember, akinek nincs meghatározó élménye a disznótorról!

A Bánvölgye vendégház a falusi vendéglátás keretei között ezekhez a meghatározó élményekhez kíván hozzájárulni. Családok, baráti társaságok, vagy akár cégek kóstolhatnak bele és élvezhetik, gazdagíthatják élményeiket a disznótorok világával. A magyar parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradíciója, valódi közösségi ünnep, ugyanis a disznóvágás, a disznóölés és ehhez kapcsolódóan ahús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos vacsora. A falusi népszokások közül még ma is ez az egyik legtöbb embert megmozgató, jó hangulatú és önfeledt közösségi esemény.

Falusi disznótor - disznóvágás

Falusi disznótor - disznóvágás

A régi falusi tradíció szerint a disznóhizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hogy a romlékony hús egy részét tudják tartósítani, füstölni, vagy konfitálni, az az zsírban eltenni.
Egy igazi disznóvágás nem kezdődhet el anélkül, hogy előtte áldomást ne innának a munkában résztvevők. Ez általában az alkalomra megfelelő fogópálinka, ami bátorságot és erőt tölt a férfiakba. A disznó leszúrása ugyanis szintén közösségi tevékenység, melyben a böllér a főszereplő, aki megszúrja a disznóölő késével a sertést , a segédkezők pedig a sivalkodó állat lefogásában működnek közre. A gyerekeknek kitűnő bátorságpróba ilyenkor a disznó farkának a megszorítása.

Kezdjünk hagymás vérrel a pálinka után!
Az állat vérét fateknőben, lábosban vagy vajlingban fogjuk föl, és így lesz a disznótoros hagymás vér a disznótor kiváló reggelije. A második műveletben az állatot megtisztítjuk. Az állat szőrzetét tűzzel, pörköléssel, majd vízzel feláztatva késsel kaparva távolítjuk el. A harmadik fázisban jól megmossuk a disznó bőrét, fülét és körmeit, hogy már teljesen tisztán kerüljön a feldolgozó asztalokra. Akik szeretik, ilyenkor már ehetnek a megpörzsölt és megtisztított disznófüléből is. A pálinkához kiváló ropogtatni való, s jó alkalom arra, hogy ledöntsünk újabb egy-két kupicával.

A disznó bontása

Falusi disznótor - disznóvágás

A tisztára mosott sertés bontása, pontos szakértelmet igényel ez kétféle lehet, amit megelőz a sertés hasoldali felhasítása a belsőségek kivétele, valamint a fej és a háj eltávolítása. A disznót bonthatjuk orjára, amiből a kiváló orja leves készülhet, amikor a gerinc melletti bordacsontokat elvágva a gerincet egyben hagyja a böllér. A disznót bonthatja a böllérünk karajra is, amiből finom sült húsok készülnek, amikor a gerincet pontosan középen kettéhasítják.
Ezután a konyha számára megfelelő részekre bontjuk a disznónkat. A féldisznókból így lesz fej, tokaszalonna, háj, oldalas, sonka, szalonna, csülök, köröm, lapocka. A disznó fejét és a belsőségeket, a kisebb húsdarabokat a megtisztításuk után abáljuk, ez fogja a hurka alapanyagát adni. A tokaszalonna is az abalébe kerül, amiből friss paprikás szalonnát csinálunk sóval, fokhagymával ízesítve.

Hurka, kolbász, töpörtyű

Falusi disznótor - disznóvágás

A felkockázott szalonnákat természetesen kisütjük, hogy minden vendég élvezhesse a friss töpörtyűt. A nyers nyesedék húsokat ledaráljuk a kolbásztöltéshez. A hurkafajták igen változatos összetételűek és tájanként különböznek, a rizses vagy májas hurka készítésénél, mi a vendégeink ízlését tartjuk szem előtt, ezért bátran lehet kóstolgatni míg az leginkább megfelel a legínyencebbeknek is. Egyszerre több mindenre kell ma már figyelni a disznótor utolsó fázisában. Egyszerre több végtermék készül ugyanis egymással párhuzamosan, természetesen ebből a legismertebb a hurka-kolbászkészítés. Ugyanakkor a feldolgozás ütemével együtt készülnek folyamatosan a finomságok, a délben fogyasztható főtt húsok, sültek. S természetesen a záró vacsora, a disznótor hagyományos fogásai.

Falusi disznótoros vacsora

Falusi disznótor - disznóvágás

A jól megérdemelt munka gyümölcse a disznótoros vacsora, ahol a hagyományos disznótoros ételeket ehetik végig a vendégek. Az orja levest, a töltött káposztát, vagy toros káposztát, a hurkát és a kolbászt. S természetesen a disznótor végével mindenkinek jár a kóstoló, amit hazavihet, hogy otthon újraélje a disznótor élményeit.
Igazi közösségi élményt kerestek, amiben fontos szerepe van a gasztronómiának, akikor nem érdemes kihagyni a Bánvölgye Vendégház, hagyományőrző falusi disznótorait!

A részletekért, a szabadidőpontokért érdeklődj még most!

Falusi disznótor - disznóvágás - Telefon: 06-30/664-46-54
Falusi disznótor - disznóvágás - E-mail: info@banvolgyevendeghaz.hu

Hagyományőrző falusi disznótor - disznóvágás a Bánvölgye Vendégházban

3 nap 2 éjszaka teljes ellátással
Jelentkezés: Minimum: 14 felnőtt fő, Maximum: 30 fő
(Minimum 14 felnőtt főtől vállaljuk!)

A tél még napjainkban is a falusi emberek számára a disznóvágások évszaka. E hagyományt szeretnénk mi folytatni, megőrizni, továbbadni, megmutatni azok számára, akiknek nincs lehetősége részt venni ilyen felejthetetlen tevékenységben. Programunkat családoknak, baráti társaságoknak, cégeknek csapatépítő tréningként ajánljuk.

Mit kínálunk?
- Egy igazán kellemes 3 napot, finom falatokkal, helyben készült disznótoros ételekkel!
- Egész napos jó hangulatot, felidézve a gyermekkori disznótoros élményeket!
- Szabadtéri programot kellemes környezetben a jó vidéki levegőn!

1. Nap - Az érkezés napja
Szobák elfoglalása 14 órától lehetséges. Érkező vendégeinket üdvözlő pálinkával fogadjuk. Bőséges vacsora, fatüzelésű kemencében sült omlós húsokból.

2. Nap - A "Nagy" nap
7:00: "Jó reggelt" pálinka és kezdetét veszi a disznótor
8:30: Reggeli
7:00-20:00 óráig korlátlan pálinka, forralt bor, forró tea, pogácsa fogyasztása
13:00: Disznótoros ebéd (orja leves, toros káposzta)
19:00: Vacsora (hurka, kolbász, pecsenye)

3. Nap - A "más" nap
9:00: Reggeli (szalonna, friss töpörtyű lila hagymával, kemencés kovászos kenyérrel) 12:00: A kijelentkezés határideje. Útravalóul kóstoló csomagot adunk ajándékba, hogy a vacsorára se legyen gondja.

Ajánlatunk: 3 nap 2 éjszaka teljes ellátással:

Hétvégi ár 49.900 Ft / fő
Hétköznapi ár 44.900 Ft / fő
Gyerekkedvezmény
3 - 12 éves korig 50% kedvezmény
0 - 3 éves korig ingyenes

Az ár nem tartalmazza: az egyéb alkoholos italokat és üdítőitalokat, amit hozhatnak magukkal vendégeink!!!

Falusi disznótor - disznóvágás - Telefon: 06-30/664-46-54
Falusi disznótor - disznóvágás - E-mail: info@banvolgyevendeghaz.hu

Falusi disznótor - disznóvágás Falusi disznótor - disznóvágás Falusi disznótor - disznóvágás Falusi disznótor - disznóvágás Falusi disznótor - disznóvágás Falusi disznótor - disznóvágás Falusi disznótor - disznóvágás Falusi disznótor - disznóvágás Falusi disznótor - disznóvágás Falusi disznótor - disznóvágás